Samen vergroenen tijdens de Week van de Groene Tuin

Gisteren is de vierde editie van de Week van de Groene Tuin van start gegaan. Deze actieweek staat volledig in het teken van het vergroenen en verduurzamen van tuinen, balkons en straten. Tijdens de week, die loopt van 4 tot en met 10 april, worden er allerlei handige tips gedeeld, die inwoners helpen om hun leefomgeving een stukje groener te maken.

banner week van de groene tuin 2023

Klimaatbestendig

Een groene tuin is niet alleen leuk om naar te kijken, maar biedt ook een hoop andere voordelen. Door het veranderende klimaat krijgen we steeds vaker te maken met extreme buien, meer neerslag en langere perioden van droogte en hitte. Een groene tuin is beter voorbereid op deze gevolgen van klimaatverandering dan een betegelde tuin. Dat komt omdat het regenwater dan beter kan weglopen in de grond. Een groene tuin zorgt daarbij voor verkoeling in de zomer!

Een gezonde en plaagvrije tuin

In een groene tuin of op een groen balkon voelen vogels, vlinders en andere insecten zich thuis. Deze dieren helpen tuinen gezond en vrij van plagen te houden. Bijen spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol in de bestuiving van planten, vogels zijn dol op slakken en lieveheersbeestjes eten graag bladluis.

Groen en onderhoudsvriendelijk

Een tuin die slim is ingericht is ook makkelijk in onderhoud. Wanneer je kale stukken grond bedekt met bodembedekkers, geef je onkruid geen kans. Inheemse planten, dus planten die van nature in Nederland groeien, hebben ook minder onderhoud nodig.

Veel mensen denken dat een betegelde tuin onderhoudsvriendelijker is, maar dat is dus een misverstand: doordat regenwater minder goed kan weglopen in een betegelde tuin ontstaat er snel groene uitslag op tegels. In een groene tuin hoef je dus veel minder te schrobben. In een natuurlijk ingerichte tuin, doet de natuur namelijk het werk!

Opening

Gisteren was de officiële opening van de Week van de Groene Tuin in de binnentuin van het ecologische woonproject Het Groene Dak in Utrecht. De binnentuin is een voorbeeld- en inspiratieplek als het gaat om het vergroenen van tuinen. Alle partners van de Groene Coalitie en ambassadeur Janouk Kelderman waren bij de opening aanwezig. 

lancering week van de groene tuin

Groene acties

Tijdens de Week van de Groene Tuin worden elke dag handige tuintips gedeeld en organiseren partners van de campagne verschillende groene acties. Op weekvandegroenetuin.nl/acties staan alle activiteiten en winacties. Ook kun je meedoen aan een fotowedstrijd. Van de tien foto’s met de meeste stemmen kiest de Week van de Groene Tuin uiteindelijk twee winnaars die een groen cadeaupakket winnen met een tuinbon t.w.v. €200,-. Meer informatie is te vinden op weekvandegroenetuin.nl.

partners week van de groene tuin