Klimaatadaptieve ‘bufferblocks’ voor het eerst getest in Capelle aan den IJssel

Bufferblocks: dé nieuwe oplossing om regenwater in stedelijke gebieden snel af te voeren na hevige buien. De blocks spelen in op het veranderende klimaat met extreme neerslag en langdurige droogte. In Capelle aan den IJssel werd twee jaar geleden een innovatief waterbergingssysteem met deze blokken geplaatst. Vorige week werd het systeem voor de eerste keer getest, met succes.

bufferblock
Beeld: ©Bufferblock

Bufferblocks

De bufferblocks zijn grote betonnen blokken met een holle ruimte die overtollig regenwater opvangen. De werking van de blokken is vergelijkbaar met die van infiltratiekratten. Vanuit de bufferblocks zakt het opgeslagen regenwater vertraagd weg in de bodem, richting het grondwater. De blokken zijn gemaakt van beton, wat ze een stuk duurzamer maakt dan plastic exemplaren. Ook gaat het beton erg lang mee, wat ervoor zorgt dat de bufferblocks wel 50 jaar in de grond kunnen blijven. Hier vind je een handige video over de werking van het systeem.

Project

De bufferblocks in Capelle aan den IJssel zijn onderdeel van een project voor klimaatadaptatie dat in 2020 begon. De gemeente werkt bij dit project samen met het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard en de bewoners van de wijk Arica-Amstelkroon. Het project wordt mede gefinancierd door een speciaal Europees fonds voor regionale ontwikkeling. Capelle aan den IJssel was in 2020 de eerste gemeente waar een woonwijk een rioleringssysteem met bufferblocks kreeg.

Opbouw bufferblocks
Beeld: ©Bufferblocks

Klimaatdaptatie

Het systeem biedt een goede oplossing voor veranderingen in het klimaat. De bufferblocks helpen wateroverlast tegen te gaan door bij extreme buien regenwater op te slaan, maar geven dit water ook weer af aan de grond in tijden van droogte.

De holle ruimtes kunnen per vierkante meter wel 250 liter water vasthouden. Op die manier stroomt het water niet direct de IJssel in, maar wordt het opgeslagen in de grond. Zo wordt het grondwater op peil gehouden en kunnen bomen en planten het water gebruiken tijdens droge periodes.

Test

De werking van de bufferblocks werd vorige week voor het eerst in twee jaar getest. De straat werd gedeeltelijk onder water gezet om extreme neerslag na te bootsen. De test is bedoeld om "op een kleinschalige manier te testen wat het systeem doet bij extreme neerslag en hoe het stelsel in zo’n situatie functioneert", aldus Bram Verplak, rioleringsbeheerder en projectleider.

Boven de grond werd een badkuip gemaakt met behulp van een zeil en zandzakken. Die kuip was gevuld met water en onder de grond werd door middel van inspectiecamera’s in de gaten gehouden of het water op de juiste manier wegliep. De beelden lieten zien dat deze kleine proef erg succesvol was, maar ondertussen is ook een grootschalige test in volle gang. De resultaten van deze test laten nog even op zich wachten, maar de eerste signalen zijn in ieder geval positief. Volgens de projectleider zijn er geen beschadigingen te zien aan de blokken en daarbij liggen ze ook nog allemaal waterpas.

De inzichten die uit deze proeven komen worden gedeeld met collega-gemeentes en ingenieursbureaus. Zij bekijken of het bufferblocksysteem in de toekomst in nog meer woonwijken kan worden aangelegd. 

Meer weten?

Radio Capelle maakte een videoreportage (met begeleidend artikel) over de proef, die je hier kunt bekijken. Op de bufferblockwebsite vind je meer informatie over het waterbergingssysteem. Ook vind je er andere projecten, zoals het pas aangelegde systeem in Diergaarde Blijdorp.