Hoe kom je duurzaam de feestdagen door?

De winkels langs om cadeau’s in te slaan, tafels vol eten en overal waar je kijkt kerstlichtjes en kerstbomen. Dat klinkt allemaal natuurlijk niet echt duurzaam. Nu veel Nederlanders bezig zijn om groener en klimaatbewuster te leven, hebben wij wat tips voor je op een rijtje gezet om zo duurzaam mogelijk de feestdagen door te komen!

1. Huur of adopteer een kerstboom

Misschien heb je jouw boom voor dit jaar al in huis, maar mocht je nog op zoek zijn dan hebben wij een paar tips voor je. Het is natuurlijk zonde om je kerstboom na een paar weken bij het afval te zetten, dus waarom huur er niet eentje? Bij organisaties zoals Beter Boompje of Duurzame Kerstbomen kun je een boom ophalen en die na oud en nieuw weer inleveren om teruggeplant te worden. Wil je liever een boom adopteren? Dan kan ook! Bij Adopteer een kerstboom kun je een boom kopen die je na de kerst terugbrengt. De rest van het jaar wordt jouw boom dan door een kweker verzorgd, zodat jij er volgende kerst weer van kan genieten!

Geen zin in een kerstboom dit jaar? Een kamerplant of een paar mooie takken versieren met kerstballen kan natuurlijk ook!

2. Koop duurzame kerstcadeau's

In plaats van spullen geven (waar we er vaak toch al genoeg van hebben), is het ook leuk om een (duurzaam) uitje cadeau te doen! Ga bijvoorbeeld samen naar de bioscoop of uit eten. Wil je toch liever een pakje geven om uit te pakken? Ga dan eens op zoek naar tweedehands of vintage cadeau’s. In kringloopwinkels zijn vaak de leukste pareltjes te vinden, en ook op websites als Marktplaats of Vinted is veel moois te scoren. Ook speelgoed of kinderboeken kun je prima tweedehands aanschaffen.

Zelf iets maken is ook altijd een goede optie: bak koekjes, droog je eigen bloemen of maak bijvoorbeeld een mooi schilderij! Wil je deze feestdagen echt iets goeds doen voor de wereld? Geef dan een donatie aan een goed doel. Zo kun je bijvoorbeeld NIKS aan iemand cadeau doen. Door NIKS te geven of te vragen stel je Greenpeace in staat om in actie te komen voor een eerlijkere, leefbaardere wereld en breng je weer ietsje minder spullen die wereld in. Daarbij is het pasje volledig biologisch afbreekbaar. Ook bij veel andere goede doelen kun je terecht voor mooie kerstcadeau’s: zo kun je bij Oxfam Novib een geit adopteren, die ergens in de wereld een arm gezin helpt met voedzame melk, mest voor vruchtbare akkers en kleine babygeitjes.

Beeld: ©Adopteer een boom

3. Ga voor groene kerstkaarten

Naast de tradionele papieren versie kun je ook kiezen voor digitale kerstkaarten. Een stuk makkelijker (je hoeft ze niet zelf te posten of met de hand te schrijven!), goedkoper én milieuvriendelijker. Wil je toch liever echte kaarten versturen? Ga dan voor kerstkaarten die op een duurzame manier zijn geproduceerd. Zo verkoopt het Wereldnatuurfonds kerstkaarten die gemaakt zijn van bloeipapier. Dat is papier van gerecyclede oude kranten of katoenresten waar bloemen-zaadjes in verwerkt zijn. Je kunt de kaart na ontvangst ‘planten’ in de aarde om er bloemen uit te laten groeien.

4. Kies voor een milieubewust kerstdiner

Misschien een inkoppertje, maar: kies voor een vegetarische of veganistisch menu dit jaar. Ben je te gehecht aan je stukje vees of vis? Geniet dan met mate. Koop bijvoorbeeld kleine stukjes biologisch vlees in plaats van een enorme kalkoen. Ook zijn er allerlei heerlijke vleesvervangers te koop, waarvan zelfs echte vleesliefhebbers zullen smullen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een vegan Wellington of een vegetarisch gehaktbrood?

Ook voor de rest van het menu is het altijd goed om voor biologisch te kiezen. Daarbij kun je het beste voor lokaal verbouwde en seizoensgebonden producten gaan. Ook op wijngebied kun je voor biologische en lokaal kiezen: zo is het duurzamer om wijnen te kopen die uit de buurt komen. Het scheelt namelijk veel vervuiling door transport wanneer de wijn niet de halve wereld over hoeft te reizen om bij jou op de kerstafel te belanden.

Meer weten?

Op de website van Milieudefensie vind je nog meer tips voor een groene en duurzame kerst!