De winnaars van het NK Tegelwippen zijn bekend!

In de afgelopen zeven maanden hebben meer dan 2,8 miljoen tegels ruimte gemaakt voor groen: een nieuw record voor het NK Tegelwippen! Maar liefst 135 gemeenten streden deze editie mee. Vandaag maakte de organisatie de winnende gemeenten bekend.

Winnaars

Voor de strijd om de Gouden Schep – de meeste gewipte tegels per inwoner – waren er drie klassementen. In het klassement kleine gemeenten wint Hollands Kroon, bij de middelgrote gemeenten gaat Almelo met de Gouden Schep naar huis en van de grote gemeenten is Breda de grote winnaar. Gemeente Den Haag verwijderde in totaal de meeste tegels, 306.178 om precies te zijn. Nederlands bekendste TV tuinman Lodewijk Hoekstra overhandigde aan hen de Gouden Tegel.

Het NK Tegelwippen werd dit jaar voor de derde keer op rij georganiseerd. Naast dat het kampioenschap een spannende wedstrijd is, is het doel natuurlijk vooral dat bewoners zich samen inzetten voor een fijnere leefomgeving en een meer klimaatbestendige toekomst. In totaal zijn 2.814.011 tegels gewipt en is er ruim 250.000 m² vergroend. Dat zijn maar liefst 40 voetbalvelden!

Bijzondere acties

In de deelnemende gemeenten motiveerden burgemeesters, wethouders, ondernemers en bewoners elkaar op originele wijze: van Tegeltaxi’s die de gewipte stenen gratis komen ophalen tot een winactie vanuit de Rotterdamse Kuip. Feyenoordfans konden daar met de actie ‘Plant voor plant, kameraden’ een stukje van het Kuipgras winnen en kregen er ook nog eens een bijenhotel bij om de biodiversiteit te stimuleren. Ook verschenen er in verschillende gemeenten speciale NK Tegelwip-strijdliederen en videoclips.

Lodewijk Hoekstra reikt prijs uit aan winnaar NK Tegelwippen Den Haag
Uitreiking in Den Haag door Lodewijk Hoekstra

Een groener Nederland begint in je eigen tuin

Het NK Tegelwippen maakt deel uit van de campagne Een groener Nederland begint in je eigen tuin! Met deze overkoepelende slogan vraagt de Groene Coalitie aandacht voor minder steen en meer groen in tuinen. Met meer groen in de tuin en op straat wordt de overlast die door klimaatverandering wordt veroorzaakt beperkt. Denk hierbij aan hitte(golven), extreme droogte en wateroverlast door piekbuien. Ook de Week van de Groene tuin en Het Vergeten Plantseizoen maken deel uit van deze campagne.
 

Meer weten?

Op nk-tegelwippen.nl/tegelstand is de eindstand van alle 135 gemeenten te vinden.