Ons Water is Klimaatsupporter tijdens de Nationale Klimaatweek 2022

Vandaag begint de Nationale Klimaatweek! De tweede editie van deze landelijke actieweek duurt tot en met zondag 6 november. In de Nationale Klimaatweek laat het hele land zien wat er in Nederland allemaal gebeurt om CO2-uitstoot te verminderen en wat er nog moet gebeuren om de klimaatdoelen van 2030 te halen.

Naast overheden en grote bedrijven is er ook van alles dat jíj deze week kunt doen om te besparen. Wist je dat de gemiddelde persoon 1350 A4tjes per jaar print? Door 17 printjes minder te printen bespaar je al zo’n 324 liter water, 1700 Wh aan energie en zo’n 1,75 liter aan CO2-uitstoot. Ook een weekje geen vlees eten scheelt al een hoop: maar liefst 150 liter water en zo’n 21,1 kg CO2.

Waarom de Nationale Klimaatweek?

Aan de Nationale Klimaatweek doen allerlei verschillende organisaties mee: van overheid tot burgers en van sportvereniging tot bedrijf. Het doel van de week is om zoveel mogelijk mensen te inspireren om zich in te zetten voor het verminderen van de CO2-uitstoot. We moetem slimmer energie opwekken en klimaatbewuster leven en werken om het klimaat te beschermen en de klimaatdoelen van 2030 en 2050 te halen.

Klimaatdoelen

In 2030 moet de CO2-uitstoot in Nederland met ten minste 55% zijn gedaald en in 2050 moet Nederland klimaatneutraal zijn. Klimaatneutraal, ook wel CO2-neutraal genoemd, betekent dat een proces of product over de gehele keten niet bijdraagt aan klimaatverandering. Dit houdt in dat de energie die we als land opwekken en verbruiken, niet bijdraagt aan klimaatverandering. Om deze klimaatdoelen te bereiken moeten we nu al met z’n allen in actie komen en stappen zetten om duurzamer te leven, wonen, kopen, eten, reizen en produceren.

logo Nationale Klimaatweek

Klimaatsupporters en klimaatburgemeesters

De deelnemende organisaties kunnen als klimaatsupporter hun eigen verhaal delen over hoe zij bijdragen aan een duurzamere wereld. Op de website zijn inspirerende verhalen te lezen van bedrijven die zich op verschillende manieren inzetten voor het klimaat. Hier vind je bijvoorbeeld het verhaal van de Chocolatemakers, die werken met duurzaam geproduceerde cacao uit de Dominicaanse Republiek en deze cacao vervolgens met een zeilboot (windenergie) naar Nederland vervoeren.

Ook zijn er klimaatburgemeesters gekozen. Dit zijn mensen die een inspiratiebron voor de buurt, de vereniging of voor hun collega's zijn. Het zijn mensen die zich met passie inzetten voor een beter klimaat. De klimaatburgemeesters zijn voorbeelden in hun gemeente en inspireren anderen om bewuster te leven, minder CO2 uit te stoten en meer te energie besparen. Hier vind je enkele voorbeelden van deze bijzondere burgemeesters en kun je lezen wat zij doen om bij te dragen aan een duurzame wereld.

Meer weten?

Wil je meer weten over de Nationale Klimaatweek of wil je weten welke activiteiten er worden georganiseerd? Neem dan snel een kijkje op de website.