NK Tegelwippen: tussenstand en bijzondere acties

Het tegelwip seizoen is in volle gang! Van 21 maart tot en met 31 oktober wordt door heel Nederland het NK Tegelwippen gespeeld. Ruim 100 gemeenten doen dit jaar mee aan het toernooi en iedereen kan meedoen door tegels te wippen in z’n eigen (gevel)tuin. Deelnemers strijden deze editie om de Gouden Schep en de Gouden Tegel. Ook maken zij kans om tot Wipper van de maand te worden verkozen.

map werkt aan geveltuintje
Beeld: ©NK Tegelwippen

Naast een leuke wedstrijd heeft het NK Tegelwippen natuurlijk ook een hoger, gemeenschappelijk doel. Door tegels te vervangen voor gras, bloemen, bomen en geveltuinen wordt Nederland meer klimaatbestendig en beter leefbaar voor insecten en dieren. Daarbij zorgt meer groen ervoor dat versteende gebieden in de zomer koeler blijven en natuurlijk maakt het ons land ook nog eens een stuk mooier!

De organisatie van het NK Tegelwippen verwijst naar het onderzoek van Natuur & Milieu over de verstening van buurten, dat in februari van dit jaar werd gepubliceerd. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat in de 32 grootste gemeenten (100.000 inwoners of meer) 53 procent van de buurten niet voldoet aan het criterium van 75 m2 groen per woning.

Door heel Nederland worden er in verschillende gemeentes leuke acties georganiseerd om bewoners aan te moedigen zoveel mogelijk tegels te verwijderen. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van deze acties en zetten we de huidige tussenstanden voor je op een rijtje!

Tussenstanden

De nationale tegelteller staat nu op 774.074 gewipte tegels in Nederland. Er zijn dit jaar drie verschillende klassementen:

  • Groot = < 100.000  inwoners
  • Middel = 50.000 – 100.000 inwoners
  • Klein =  > 50.000 inwoners

De gemeenten uit de drie klassementen strijden om de Gouden Schep (hoogste aantal gewipte tegels per 1000 inwoners, ook wel TPI). De gemeente met in totaal de meeste gewipte tegels wint de Gouden Tegel.

Bij de grote gemeenten gaat Nijmegen aan de leiding, gevolgd door Breda, ’s-Hertogenbosch en Utrecht. In de categorie middel gaat Almelo aan kop. De tweede plaats is voor Hengelo, Den Helder en Velsen zijn derde en vierde. Tot slot de kleine gemeenten: Hollands Kroon staat bovenaan, gevolgd door IJsselstein, Losser en Woensdrecht.

Tegeltaxi

Een van de extra initiatieven dit jaar zijn de speciale Tegeltaxi’s. Voor bewoners die hun tegels zelf niet kunnen (her)gebruiken, bieden veel gemeenten nu dus een oplossing in de vorm van een ‘taxi’. Deze gratis ophaalservice voor gewipte tegels kunnen bewoners op specifieke dagen bestellen om langs hun huis te komen. Verschillende groene organisaties, waaronder Stichting Steenbreek en Rotterdams Weerwoord, zorgen er dan voor dat de tegels een bestemming krijgen. Onder andere in het Westland, Breda, Nijmegen, Rotterdam, De Ronde Venen en Goirle worden de Tegeltaxi’s ingezet.

Plant voor plant, kameraden!

In het Feyenoordstadion in Rotterdam is een wel heel bijzondere actie georganiseerd: “Tegels eruit, Kuipgras erin!”. Feijenoord support het NK Tegelwippen en stelde 100m2 van de huidige grasmat beschikbaar aan de gemeente Rotterdam, om te verloten aan tegelwippers en voetbalfans.

De grasmat van stadion Feyenoord is vervangen en een deel daarvan is apart gehouden voor de campagne voor het NK Tegelwippen in Rotterdam. Als tegenprestatie moet de ontvanger minimaal één stoeptegel meenemen uit eigen voor- of achtertuin. De plek die deze tegels achterlaten kan dan direct gevuld worden met een stukje uniek gras uit de Kuip!
De campagne van het NK Tegelwippen wordt binnen de gemeente Rotterdam uitgevoerd door het programma Rotterdams WeerWoord voor klimaatadaptatie en het programma Biodiversiteit. Om ook de biodiversiteit te bevorderen krijgen de winnaars naast een stuk Kuipgras ook een bijenhotel. Bijen zijn erg belangrijk en cruciaal voor de voedselproductie in ons land. Met dit hotel kunnen Rotterdammers de bijen een handje helpen door het op te hangen op hun balkon of in de tuin.

poster actie Tegels eruit, Kuipgras erin!
Beeld: ©Rotterdams Weerwoord

Ruilen voor plant

Om het wippen van tegels te bevorderen, zijn er dit jaar veel initiatieven waarbij inwoners tegels en zand kunnen inleveren in ruil voor planten. Zo kon er in Haarlem worden gewipt voor een gratis geveltuintje. Ook in Oisterwijk helpt de gemeente de bewoners een handje: om extra te kunnen vergroenen en de biodiversiteit verbeteren bieden ze de bewoners gratis gevelplantjes aan.

Ook in Hendrik-Ido-Ambacht worden er volop tegels gewipt. Deze gemeente maakte dat nog extra eenvoudig met een aantrekkelijke actie: wanneer er tegels werden ingeleverd bij het plaatselijke tuincentrum kregen de bewoners een coupon om een gratis plant op te halen.

Meer weten?

Wil jij graag op de hoogte blijven van het NK Tegelwippen of wil je kijken waar jouw gemeenten in de ranglijst staat? Neem dan snel een kijkje op de website.

logo NK Tegelwippen