Surfen tegen de wegwerpsamenleving

We gooien in Nederland elke dag maar liefst vijf miljoen plastic bekertjes weg. Een groot deel daarvan belandt in de natuur, vaak ook in rivieren, meren en zeeën. Plastic Soup Surfer Merijn Tinga is van mening dat het zo niet langer kan doorgaan en komt in actie: met een surfboard gemaakt van wegwerpbekers reist hij vanaf vrijdag 1 juli van Brussel naar Amsterdam. Dit doet hij om aandacht te vragen voor de Plastic Soep en om in actie te komen tegen de wegwerpsamenleving.

Merijn Tinga met surfboard
Beeld: ©Vroege Vogels

Merijn hoopt op een Nederland waar hergebruik de norm is. Tijdens zijn reis ontmoet hij onder andere Frans Timmermans. De Eurocommissaris komt na de zomer met nieuwe richtlijnen voor verpakkingen in Europa.

Plastic Soup Surfer

Merijn strijdt als Plastic Soup Surfer al langer tegen de plastic vervuiling. Hij maakte zich onder andere hard voor statiegeld op plastic flesjes om zo minder zwerfafval te creëren. Met surf- en SUPexpedities, een petitie en een motie kwam hij eerder al in actie tegen de wegwerpsamenleving.

'Mission Reuse'

De nieuwe expeditie van Merijn heet ‘Mission Reuse’. Volgens hem staan de plastic bekers die dagelijks worden weggegooid in ons land symbool voor de wegwerpmaatschappij waarin we leven. De afstand van Brussel naar Amsterdam is 385 kilometer. Als je alle vijf miljoen bekers (die hier dus dagelijks worden weggegooid) achter elkaar zou zetten, dan kom je volgens Merijn ongeveer op die afstand.

Merijn maakte een surfboard van ruim 500 wegwerp koffiebekers, de enige ter wereld. Op de binnenwateren gebruikt hij het board met een klein motortje, op open water doet hij dit met een wing gemaakt van oude stukken kitesurfscherm. Op die manier wil hij het hele stuk al surfend in acht dagen gaan afleggen.

Filmmakers Jasper Strik en Eelke Dekker, die al eerder Mission on a bottle en From Source to Sea maakte, gaan ook van deze expeditie een film maken die na afloop op verschillende plekken te zien zal zijn. Mission Reuse is een initiatief van Natuur&MilieuEnviu en Recycling netwerk Benelux.

poster mission reuse
Beeld: ©Mission Reuse

Meer weten?

Als je meer wilt weten over het werk van de Plastic Soup Surfer of over Mission Reuse, beluister dan deze aflevering van Vroege Vogels waar Merijn Tinga te gast is. Hier vind je een interessante brochure over de campagne van Mission Reuse en Merijn.