Week van de Circulaire Economie: regenwater als grondstof?

Vandaag begint de Week van de Circulaire Economie. Tijdens deze week zetten ondernemers, universiteiten, hogescholen, overheden en allerlei andere organisaties hun deuren open om andere professionals mee te nemen in de wereld van de circulaire economie. Het doel? Laten zien hoe circulair ondernemen in de praktijk werkt, zodat iedereen daarvan kan leren.

De beste voorbeelden krijgen een podium, voorlopers ontmoeten elkaar en startups ontvangen tips om zelf circulair te ondernemen. De Week van de Circulaire economie duurt van maandag 7 tot en met zaterdag 12 oktober 2022.

Logo week van de circulaire economie

Circulaire economie

De wereldbevolking blijft sterk groeien, waardoor de voorraad grondstoffen afneemt. Het is dus belangrijk dat we zuiniger met deze grondstoffen om leren gaan.

De Nederlandse overheid werkt daarom samen met het bedrijfsleven en met maatschappelijke partners om onze economie circulair te maken. In 2050 moet de Nederlandse economie volledig draaien op herbruikbare grondstoffen. In zo’n circulaire economie bestaat en dus geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt.

Door efficiënter om te gaan met grondstoffen kunnen we ook in de toekomst op een gezonde planeet leven, met een sterke en duurzame economie. Een circulaire economie is belangrijk om op het gebied van klimaat, biodiversiteit en vervuiling aan te pakken. Daarbij helpt het Nederland om beter gebruik te maken van eigen grondstoffen, die daardoor niet uit het buitenland gehaald hoeven te worden.

Hier vind je meer over de werking van een circulaire economie.

Programma

De Week van de Circulaire Economie vindt plaats door heel Nederland. Er is van alles te beleven: van een webinar in Groningen tot een excursie in Zeeland. Het programma van deze editie vind je hier. Circl is tijdens de Week het hoofdkwartier. Circl is een circulair platform op de Amsterdamse Zuidas, waar verschillende partijen samenkomen en zich inzetten voor een duurzame wereld.

Daarnaast bieden circulaire hubs inspirerende programma’s aan in hun eigen regio of stad. Een van die hubs is BlueCity in Rotterdam. Gevestigd in het oude zwembad ‘Tropicana’ vormt het een voorbeeldstad voor de circulaire economie: “een stad binnen de stad Rotterdam waar ondernemende geesten elkaar ontmoeten en concreet handelingsperspectief ontwikkelen, of het nu gaat om het vergroten van je impact, zero waste leven of het ontwikkelen van een future proof materiaal.”

BlueCity Rotterdam
Beeld: ©BlueCity Rotterdam
BlueCity Rotterdam

BlueCity Hackathon

Op dinsdag 8 februari staat de BlueCity Hackathon op het programma. Tijdens dit evenement presenteren dertien pioniers uit de watersector hun oplossing om regenwater als circulaire grondstof te gebruiken.

Zij bundelden in de afgelopen maanden hun kennis en ervaring om deze oplossingen te creëren. Een belangrijke conclusie van de deelnemers aan de hackathon is dat innovaties nuttig zijn, maar dat regelgeving achterhaald is. Deze regelgeving vormt volgens hen zelfs een grote belemmering voor het hergebruiken van regenwater.

Zo kan deze groep van regenwater drinkwater maken en regenwater slim opslaan in tanks, regentonnen, natuurlijke en circulaire materialen, onder de weg en in duingebieden. Het probleem is volgens hen dat het huidige rioolstelsel op veel plaatsen zo is ingericht dat regenwater snel wordt afgevoerd, in plaats van het lokaal toe te passen. Daarbij vinden zij een wetswijziging nodig die voor de juiste toepassing van water zorgt, zodat er bijvoorbeeld geen grondig gezuiverd drinkwater meer wordt gebruikt om toiletten door te spoelen.

Waterbar

In de nieuwe waterbar in BlueCity, die op 8 februari zal worden onthuld, laten verschillende installaties zien hoe regenwater als grondstof kan worden ingezet. Er is een regenwaterafvoer gemaakt die het regenwater het gebouw in leidt. Twee verschillende installaties maken gebruik van dat water. Aan de bar kun je een heerlijk glaasje regenwater of een regenwatercocktail drinken.

Ook is er een ‘regenwaterdouche’ gemaakt van oude glijbaan onderdelen uit het Tropicana-zwembad. Hier kunnen medewerkers van BlueCity zich tijdens of na het werk opfrissen. De waterbar is een pilot die loopt tot het einde van de zomer. Tijdens het project wordt de waterkwaliteit gemonitord en wordt er gekeken of het ook op andere plekken zou kunnen worden ingezet. Daarnaast zal de Waterbar gebruikt worden als evenementenlocatie voor onder andere discussieavonden over regenwater. 

Regenwaterdouche in BlueCity
Beeld: ©BlueCity
Regenwaterdouche in BlueCity Rotterdam

Meer weten?

Neem een kijkje op de website van de Week van de Circulaire economie voor meer informatie. De 'BlueCity Hackathon: regenwater als grondstof' vindt plaats op 8 februari vanaf 15:30. Hier vind je meer informatie over het evenement en hoe je het online kunt bekijken. Hier vind je tot slot een korte introductie video over de Week.