Oliebollen bakken met Oud & Nieuw: waar laat jij je frituurvet?

Met de jaarwisseling in zicht gaan veel Nederlanders weer aan de slag met het bakken van oliebollen en appelflappen. Je bakt deze natuurlijk goudbruin in frituurvet, maar veel mensen weten niet waar ze dat vet na afloop moeten laten. Weet jij wat je het beste met je frituurvet kun doen nadat de oliebollen zijn gebakken?

oliebollen in frituurvet

Verstopte leidingen

De meeste mensen spoelen hun frituurvet nog steeds door de gootsteen of het toilet, maar dit is erg slecht voor de leidingen en kan ook bij rioolzuiveringsinstallaties voor veel problemen zorgen. Het gestolde vet blijft namelijk aan de binnenkant van de leidingen zitten en dat kan voor verstoppingen zorgen bij jou thuis of in het riool, maar ook in rioolgemalen en zuiveringsinstallaties.

Het oplossen hiervan kost veel tijd en geld: de waterschappen zijn hier jaarlijks enkele miljoenen euro’s aan kwijt. Wanneer de problemen zich in de aansluiting bij jou thuis bevinden, zijn de kosten van een loodgieter voor je eigen rekening.

Restafval

Wat als je het frituurvet laat afkoelen en stollen en vervolgens in de afvalbak doet? Veel mensen gooien het goedje bij het restafval, maar ook dit is eigenlijk niet de bedoeling. Gebruikt frituurvet dat bij het restafval belandt komt terecht in de vuilverbranders. De verbranding van het vet is slecht voor het milieu.

Rioolwaterzuiveringsinstallatie Harnaschpolder, ten zuiden van Rijswijk

Inzamelpunten

De gootsteen, het toilet en het restafval: allemaal dus niet de juiste plekken om gebruikt frituurvet te deponeren. Maar waar dan wel? Door heel Nederland zijn speciale inzamelpunten te vinden voor het vet. Bij die inzamelpunten vind je kliko’s waar je je frituurvet in kunt achterlaten.

Voordat je het vet kunt weggooien moet je het in een afsluitbare verpakking gieten. Je kunt hier de originele verpakking van het frituurvet voor gebruiken, of bijvoorbeeld een lege plastic fles. Als je moeite hebt om het vet door de opening te gieten kun je hierbij een trechter gebruiken.

De punten zijn op allerlei verschillende openbare locaties te vinden, zoals in milieustraten, supermarkten, sportverenigingen en scholen. Op deze website vind je een overzicht van de inzamelpunten.

Biobrandstof

Als je je gebruikte frituurvet naar een van de inzamelpunten brengt bespaar je jezelf en de waterschappen niet alleen veel tijd en kosten, het is ook nog eens goed voor het milieu. Het oude vet krijgt namelijk een tweede leven: er wordt biobrandstof van gemaakt.

Volgens de organisatie Frituurvet Recycle Het, die jaarlijks rond de jaarwisseling extra campagne voeren, is biobrandstof dat is gemaakt van gebruikt frituurvet de meest duurzame brandstof die er is. Het heeft de laagste CO2-uitstoot van alle energiebronnen.