Winnaars NK Tegelwippen bekend

Het afgelopen half jaar vond het NK Tegelwippen plaats. Van 30 maart tot en met 30 september haalden mensen door heel Nederland tegels uit de tuin. Het doel? Vergroenen. En dat is gelukt: er zijn maar liefst 1,5 miljoen tegels verruild voor planten. De gemeenten Rucphen en de Den Haag zijn de grote winnaars.

meisje plant plantje
Beeld: ©NK Tegelwippen

Het NK Tegelwippen maakt deel uit van de campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin!’ De komende twee jaar zullen er meerdere activiteiten worden georganiseerd in het kader van het vergroenen van tuinen. De activiteiten worden georganiseerd door een groot aantal (groene) organisaties, zoals Stichting Steenbreek, Ons Water, IVN Natuureducatie en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Samen hebben zij de handen ineengeslagen om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen, met hulp van de inwoners.

Voordelen

In het afgelopen half jaar zijn er zo’n 28 voetbalvelden aan bestrating vergroend. En dat vergroenen heeft veel voordelen. Zo helpt het tegen wateroverlast, omdat regenwater veel sneller in de grond kan weglopen wanneer er niet overal tegels liggen. En dat is hard nodig, want door het veranderende klimaat komen hoosbuien steeds vaker voor.

Ook voor de biodiversiteit doet het verminderen van de verstening wonderen. Meer groen zorgt voor meer voedsel, vooral voor insecten. En die insecten trekken weer andere dieren, zoals vogels, aan. Het oog wil natuurlijk ook wat: een mooie groene tuin ziet er mooi en levendig uit. Het NK Tegelwippen noemt dat uit onderzoek is gebleken dat een groenere leefomgeving positief effect heeft op je mentale gezondheid.

ontstenen van tuin
Beeld: ©NK Tegelwippen

Twee winnaars

Het evenement kent twee grote winnaars. Rucphen mocht de Gouden Tegel in ontvangst nemen: in deze gemeente zijn de meeste tegels per inwoners verwijderd. Den Haag verwijderde in totaal de meeste tegels, meer dan 200.000 om precies te zijn. Deze gemeente ging met de Gouden Schep naar huis.

Meer weten?

Wil jij weten hoe je je tuin ook groener kunt inrichten? Neem dan eens een kijkje op NLVergroent.nl. Houd de website van het NK Tegelwippen in de gaten als je volgend jaar ook wilt mee doen met jouw gemeente.

Winnaars NK Tegelwippen 2021
Beeld: ©NK Tegelwippen