Vliet Clean SUP groot succes

Tijdens de Vliet Clean SUP, die deze week van start ging, hebben kinderen van verschillende waterscoutingverenigingen al suppend zwerfafval opgeruimd uit de Vliet. Dit doen zij om aandacht te vragen voor de problemen die plastics in water veroorzaken. Vandaag is de laatste dag van het evenement: de kinderen suppen tijdens deze slotetappe in 8 km van Den Haag naar Delft.

Vliet Clean SUP

Het evenement bestaat uit twee onderdelen. Ten eerste maakt een grote groep jeugdleden van waterscoutingverenigingen uit Zuid-Holland een 4-daagse tocht terwijl ze al suppend zwerfafval uit de Vliet vissen tussen Leiden en Delft. Tijdens deze tocht wordt er ook onderzoek gedaan naar microplastics in het water.

Daarnaast worden er langs de route vakantie-evenementen voor kinderen georganiseerd die in het teken staan van watersport en plastic soep. De kinderen kunnen leren suppen en kunnen proefjes doen in het speciale waterlab. Onder begeleiding van echte Dutch Wavemaker professoren kunnen zij bijvoorbeeld een draaikolk nabootsen en rivierwater zuiveren in een eigen gemaakt filter.

Plastic soep

De organisatie en de deelnemers vinden het belangrijk om de Vliet schoon te houden. Samen steken zij dan ook de handen uit de mouwen om iets te doen aan de steeds maar groeiende plastic soep in en om het water.

Want schoon water is van groot belang voor mens én natuur, zo weet ook Olympisch windsurfster Lilian de Geus. “Ik ben windsurfer, dus mijn sport heeft heel veel met water te maken. Schoon water is niet alleen voor mij belangrijk, maar ook voor de wereld. Ik vind dit een mega goed initiatief en ik steun het dan ook volledig.” Lilian ging zelf ook nog even het water op om wat afval op te vissen.  

Harry Ozinga, een van de organisatoren van het evenement, is tevreden. “Het is leuk om de kinderen zo bezig te zien en daarbij ook goed voor de bewustwording. Alleen de Grande Finale nog van Den Haag naar Delft en dan zit het erop”.

waterlab tijdens Vliet Clean Sup evenement

Waterkant

Naast het suppen gebeurt er tijdens het evenement dus ook een heleboel aan de waterkant. Als de kinderen klaar zijn met de proefjes in het waterlab, kunnen ze een les volgen over plastic vervuiling en hoe dit gerecycled kan worden. In de werkplaats wordt het plastic omgevormd, zodat de deelnemers er zelf sleutelhangers van kunnen knutselen.

Ook werd er een award uitgereikt aan Mirthe (8), die ruim 300 euro ophaalde voor de Plastic Soup Foundation. Dat deed ze door zelfgemaakte armbandjes en jam te verkopen.

Meer weten?

Wil je meer weten over plastic soep? Of ben je benieuwd geworden naar wat je zelf kunt doen? Neem dan eens een kijkje op de website van The Ocean Movement of die van de van de Plastic Soup Foundation.