Laatste weekend waterlab op het Olympic Festival

Bij Optimist on Tour, het rondreizende watersportevenement van het Watersportverbond, kunnen kinderen kennis maken met zeilen, kanovaren, suppen en (wind)surfen. Tijdens het Olympic Festival kunnen bezoekers deze sporten uitproberen onder begeleiding van echte waterprofessionals. Naast het watersportprogramma is er op het festivalterrein ook een waterlaboratorium aanwezig, dat gekoppeld is aan missie H2.

optimist on tour op olympic festival

Ilse Köpping werkt bij het Watersportverbond en maakt onderdeel uit van Optimists on Tour. “We zijn ons vanuit het watersportverbond heel erg bewust van het feit dat we goed moeten zorgen voor al ons water: we moeten het goed schoon houden en beschermen. Naast het kennismaken met watersporten, willen we de kinderen ook die bewustwording rondom water meegeven. We laten ze bijvoorbeeld zien hoe je uit water energie kan maken door zoet en zout water langs elkaar heen te laten glijden en hoe je zo dus op een hele groene en duurzame manier stroom kan opwekken.”

Waterveiligheid

In het lab staat ook een grote zandbaktafel met waterkraan, die kinderen moet leren over waterveiligheid in Nederland. Kinderen kunnen hier dammen en dijken bouwen, die het dorp en de boerderijdieren in de bak moet beschermen wanneer de kraan wordt open gedraaid. “De actualiteiten in Limburg spelen daar natuurlijk wel een hele confronterende rol in”, aldus Ilse. De proefjes zijn ontwikkeld in samenwerking met onder andere de Dutch Wavemakers.

Een ander onderdeel van het lab dat de kinderen leert over waterveiligheid is het zolderspel. Daar gaan de begeleiders met de deelnemertjes in gesprek over wat zij denken dat je moet doen wanneer het water stijgt. De ‘zolder’ ligt vol met spullen, en aan de kinderen wordt gevraagd welke vijf voorwerpen zij mee nemen in het geval van verticale evacuatie (vluchten naar bijvoorbeeld de zolder of het dak). Ilse legt uit: “Veel kinderen willen hun telefoon meenemen, maar dat is eigenlijk helemaal niet handig. Er is in geval van overstroming geen elektriciteit, en ook ontvangst is vaak een probleem. Je hebt in zo’n geval veel meer aan drinkwater, eten of warme kleding”.

ons water zolder op olympic festival

Waterbewustzijn

Het doel van het waterlaboratorium is dus kinderen bewuster te maken van al het water om ons heen en ze te leren hoe ze het beste met water kunnen omgaan. De koppeling met duurzaamheid is hier belangrijk. Tijdens hun bezoek aan het laboratorium krijgen de kinderen een labjas en een veiligheidsbril zodat ze als echte professoren aan de slag kunnen gaan.

Naomi (9), een van de deelnemers, vond de zandtafel het leukst. Of ze later iets met water wil doen, weet ze nog niet. “Misschien wel. Ik hou wel van proefjes enzo. Dus misschien ga ik wel in een lab werken later”.

Het Olympisch Festival en het waterlaboratorium zijn nog tot en met zondag 8 augustus te bezoeken. Voor meer informatie over Optimist on tour kun je een kijkje nemen op hun website. Tickets voor het festival vind je hier.

waterlab olympic festival