Basisschoolleerlingen doen onderzoek naar waterkwaliteit

Op vrijdagochtend 28 mei gaan ongeveer 2400 basisschoolleerlingen uit heel Nederland naar buiten om te onderzoeken hoe het met de waterkwaliteit in ons land is gesteld. De leerlingen doen metingen in sloten, rivieren en kanalen in de buurt.

De resultaten van het onderzoek laten zien hoe het gaat met de gezondheid van ons water. Hoe beter het met onze rivieren en sloten gaat, hoe beter het ook met de natuur, de biodiversiteit en de omwonenden rond het water gaat. De leerlingen dragen met hun metingen bij aan internationaal onderzoek naar waterkwaliteit.

meisje terwijl ze watermetingen uitvoert in rivier

Onderzoek

Na een succesvolle eerste editie vorig jaar, zijn er dit jaar nog meer basisschoolleerlingen uit het hele land die erop uit trekken om de waterkwaliteit te meten. De leerlingen kijken niet alleen naar de kleur, de geur en de helderheid van het water, maar meten ook de pH-waarde, fosfaat, nitraat en de aanwezige bacterie niveaus.

Naast het water zelf wordt ook naar het leven rondom het water gekeken. Leerlingen onderzoeken welke planten er langs de oever groeien en tellen bijvoorbeeld ook hoeveel libellen ze zien.
De jonge onderzoekers moeten alle stappen heel nauwkeurig doorlopen, om ervoor te zorgen dat de resultaten officieel meetellen.

Door op al deze factoren te letten ontstaat er een goed beeld van de ecologische kwaliteit van het water. Na de metingen gaan de leerlingen in de klas aan de slag met hun verzamelde gegevens. De resultaten uit het hele land zullen daarnaast geanalyseerd worden door de TU Delft, Wageningen Universiteit en University College Roosevelt.

Alle Scholen Verzamelen

De Wetenschapsknooppunten van de Nederlandse universiteiten brengen onder de noemer ‘Alle Scholen Verzamelen!’ wetenschap de klas in. Net als vorige editie werkt Alle Scholen Verzamelen! dit jaar samen met Stichting Drinkable Rivers, die mensen mobiliseert om te zorgen dat rivieren weer drinkbaar worden.

Ook Drinkable Rivers zal de resultaten van het onderzoek gaan analyseren en gebruiken om de waterkwaliteit van Nederlandse wateren in kaart te brengen. Uiteindelijk willen zij met behulp van vrijwilligers de waterkwaliteit van rivieren over de hele wereld monitoren en mensen leren hoe zij kunnen zorgen voor hun rivier.

meisje met formulier over watertelling in haar handen

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over waterkwaliteit in Nederland op deze pagina. Wil je zelf ook bijdragen aan het verbeteren van de waterkwaliteit van rivieren? Kijk dan op de website van Drinkable Rivers om erachter te komen wat jij kunt doen.