Overstroomik.nl in een nieuw jasje

Weet jij wat je moet doen als het water stijgt? Heb je bijvoorbeeld een transistorradio in huis en weet je hoe je moet handelen? Nederland staat bekend om zijn succesvolle strijd tegen het water, maar toch zijn veel inwoners zich niet bewust van de risico’s op een overstroming en de gevolgen daarvan.  

jouw situatie bij een overstroming
Beeld: overstroomik.nl

Eenvoudiger in gebruik

De website overstroomik.nl is al jaren populair, maar is nu in een nieuw jasje gestoken. Na 7 jaar is er een nieuwe versie gelanceerd die er nog leuker uitziet en bovendien eenvoudiger is in gebruik. Op de site is een handige tool te vinden waar je je postcode invult en vervolgens kunt zien hoe hoog het water in jouw straat zal komen in geval van een overstroming. 

Op het vernieuwde overstroomik.nl kunnen bezoekers zich in vier stappen voorbereiden op een overstroming. Er worden verschillende scenario’s geschetst, zoals of Nederland gaat overstromen vanuit zee, vanuit het rivierengebied of van beide kanten. Na de laatste stap kun je een kaart met de belangrijkste tips downloaden. Altijd handig om te bewaren!

Overstromingsrisico

Meer dan de helft van de Nederlanders woont in een gebied dat kan overstromen. Samen met andere waterbeheerders werkt Rijkswaterstaat dagelijks aan de bescherming van ons land tegen overstromingen. Ze versterken bijvoorbeeld de kust, onderhouden dijken en stormvloedkeringen en geven rivieren meer ruimte. 

Maar de natuur is grillig, dus het kan een keer misgaan. Om het aantal slachtoffers en de schade te beperken, is het belangrijk dat bedrijven en inwoners weten wat ze kunnen doen. De website geeft aan tot welke veiligheidsregio je behoort, wat je in je noodvoorraad moet hebben (eten en drinken, medicijnen en spullen om je warm en droog te houden) en wat je het beste kunt doen wanneer je besluit thuis te blijven of te vertrekken. 

Nieuwsgierig geworden? Neem hier dan snel een kijkje en vul jouw postcode in!

 

printscreen van overstroomik.nl website