Start Week van Ons Water

Een grote online waterquiz, een zintuigenspeurtocht en een pagina vol waterproefjes waar je thuis mee kunt experimenteren! Op zaterdag 1 mei gaat de voorjaarseditie van de Week van ons Water van start. In de periode tot aan 16 mei worden er allerlei leuke (online) activiteiten georganiseerd die je thuis of in de buurt kunt uitvoeren.

Waterproefje in Zuiderzeemuseum
Beeld: Madelon Dielen

Natuurlijk dichtbij

Grote landelijke evenementen zoals tijdens voorgaande edities zijn dit jaar helaas nog niet mogelijk, maar samen met onze waterpartners hebben we toch nog een leuke lijst met activiteiten voor je samengesteld. We richten ons hierbij vooral op wat er allemaal nog wél kan, want dat is namelijk een hele hoop!

Het thema van deze editie is dan ook ‘Natuurlijk Dichtbij’. Rondom dit thema kijken we wat er allemaal in de eigen omgeving te doen is met water en in de natuur. Tuinen, balkons, daken en gevels maken daar een groot onderdeel van uit. Zo zijn er op het platform NLVergroent allerlei handige tips verzameld die je helpen je tuin te vergroenen en kun je tijdens het NK Tegelwippen bestrating vervangen voor planten om zo de strijd aan te gaan met andere gemeenten. Ook is er een daken- en een regentonactie die je helpen de ruimte op en rondom je huis waterbewuster in te richten.

Waterdiertjes tellen

Een andere grote actie tijdens de Week van ons Water is de Nationale Waterdiertjestelling. Deze telling richt zich dit jaar voornamelijk op de waterkwaliteit in tuinvijvers, die lang niet altijd goed is. Edwin Peeters, wetenschapper van de Wageningen Universiteit en betrokken bij Waterdiertjes.nl, legt uit: “Deze vijvers hebben de potentie om echte waterpareltjes in de bebouwde omgeving te vormen. Daarom is het heel nuttig om meer over die verschillen in de waterkwaliteit te weten te komen”.

Meer weten?

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat er komende tijd allemaal te doen is? Neem dan een kijkje op de Week van ons Water-pagina. Daar vind je een handige lijst met alle activiteiten van deze editie. Als je zelf leuke foto’s of filmpjes hebt van een van de activiteiten, deel deze dan vooral met ons onder met de hashtags #NatuurlijkDichtbij en #WeekVanOnsWater