Ontdek de Nederlandse natuur in de maand van de Biodiversiteit

Er komt weer een bijzondere dag voor de natuur aan: de Verenigde Naties hebben 22 mei 2021 uitgeroepen tot internationale dag van de Biodiversiteit. Het doel van deze dag is om wereldwijd aandacht te vragen voor de onzekere situaties waarin veel ecosystemen verkeren en om meer bewustwording te creëren voor het belang van biodiversiteit.

Hommel op Rode Zonnehoed

Herwaardering natuur

Biodiversiteit is de verzamelnaam voor de grote verscheidenheid aan micro-organismen, dieren- en plantensoorten. Het is een thema dat de laatste tijd steeds meer aandacht krijgt.

Ecologen slaan al jarenlang alarm over de negatieve invloed van menselijk handelen op verschillende ecosystemen. Zo noemen de Verenigde Naties dat 75% van de landelijke en 66% van de mariene milieus aanzienlijk zijn aangetast door de mens. Ook worden een miljoen dieren- en plantensoorten met uitsterven bedreigd. 

Daarbij heeft ook de huidige coronacrisis ons bewuster naar de natuur doen kijken. Niet alleen leggen veel wetenschappers de connectie tussen (een afname in) biodiversiteit en grote pandemieën zoals COVID-19, ook zijn we tijdens de lockdown al het groen en het leven om ons heen gaan herwaarderen. 

Het is voor veel mensen een belangrijke uitlaatklep geworden: een lange wandeling door de duinen of een bezoekje aan het bos. Ook de eigen tuin en het vergroenen daarvan is het afgelopen jaar populairder geworden.

Natuurlijk Dichtbij

De komende maand zal Rijkswaterstaat extra aandacht aan dit onderwerp besteden in aanloop naar de dag van de Biodiversiteit op 22 mei. Samen met de partners licht Rijkswaterstaat de hele maand voorbeelden uit van natuurbehoud in ons land onder #NatuurlijkDichtbij. Daarbij roepen zij iedereen op om ook hun eigen bijdrages te delen onder deze hashtag. 

Ook de Week van ons Water (1 t/m 16 mei) zal in het teken staan van dit thema. Er zijn in deze periode allerlei activiteiten die je vanuit huis of in de buurt kunt doen en die je bewuster maken van de natuur in je eigen omgeving. 

Meer weten?

Neem dan een kijkje op de website van de Internationale dag van de Biodiversiteit of lees dit artikel, waarin ecologen Marieke de Lange en Joost Backx vertellen hoe Rijkswaterstaat als natuurbeheerder in Nederland bijdraagt aan de biodiversiteit in ons land.