Rijkswaterstaat bereidt zich voor op hoogste waterstand in vijf jaar tijd

Dit weekend staan de rivieren naar verwachting extreem hoog. Veel regen en smeltwater van sneeuw in het zuiden van Duitsland en Zwitserland, zorgen voor de hoogste waterstand in vijf jaar tijd. Om klaar te zijn voor al dat water, zet Rijkswaterstaat sluizen en stuwen open. Zo loopt het water zo snel mogelijk in zee.

De stuw in de Rijn bij Amerongen, Maurik, de stuw staat open bij hoge waterstand, een schip vaart erdoorheen.
De stuw in de Rijn bij Amerongen, Maurik, de stuw staat open bij hoge waterstand, een schip vaart erdoorheen.

In het Gelderse Lobith, waar de Rijn Nederland binnenstroomt, zal de waterstand eind deze week tot wel 14,30 meter boven NAP (Normaal Amsterdams Peil) staan. Als de waterstand meer dan 12 meter boven NAP komt, treden de rivieren buiten de oevers en zijn er maatregelen nodig. 

Om het water sneller af te voeren naar het IJsselmeer en naar zee, heeft Rijkswaterstaat bijvoorbeeld al de stuwen in de Nederrijn-Lek bij Driel, Amerongen en Hagestein geopend. Daarnaast is de hoogwaterkering Ravenswaaij in het Amsterdam-Rijnkanaal gesloten. Deze kering beschermt het achterland in het westen van Nederland tegen opkomend hoogwater vanaf de Lek. 

Bovendien staan de Haringvlietsluizen op een kier. Deze sluizen liggen tussen de monding van het Haringvliet in Zuid-Holland en de Noordzee, en regelen het waterpeil op een manier die vergelijkbaar is met het open- of dichtdraaien van een kraan. Als er hoogwater is op de Rijn of Maas, voeren de sluizen een groot deel van het toegestroomde water af naar de Noordzee. 

Waarschijnlijk zal het waterpeil na het weekeinde weer zakken, maar als er opnieuw veel neerslag valt, is een nieuwe stijging ook mogelijk.

Lees verder op de website van Rijkswaterstaat.