Bestrijding coronacrisis gaat ten koste van klimaatadaptatie

De aanpak van de coronapandemie en de economische crisis, gaat ten koste van investeringen in klimaatadaptatie. Dat staat in het rapport “State and Trends in Adaptation” dat de Global Commission on Adaptation (de wereldwijde commissie voor klimaatadaptatie) heeft opgesteld als bijdrage aan de Climate Adaptation Summit die vandaag en morgen wordt gehouden. 

Mensen in een bootje worden begeleid door mensen in rode regenpakken in een straat die onder water staat.

De mate waarin de komende jaren geld beschikbaar komt voor aanpassingen aan het klimaat, zal sterk afhangen van de snelheid waarmee coronavaccins beschikbaar worden en het tempo waarin de economie herstelt. De schrijvers van het rapport verwachten dat er meer geïnvesteerd zal worden in sociale sectoren zoals gezondheid, en minder in infrastructuur en ontwikkelingshulp. Dat blijkt al uit de pakketten die wereldwijd op tafel liggen om te herstellen van de coronapandemie: daarbij is voor klimaatbestendigheid weinig aandacht. 

Wereldwijd moeten we onze manieren van leven, wonen en werken aanpassen aan de extremere omstandigheden die klimaatverandering veroorzaakt. Dat de bestrijding van de COVID-19-crisis ten koste gaat van de investeringen in klimaatadaptatie, levert daarom problemen op. Dat geldt met name voor ontwikkelingslanden, staat in het rapport. De schulden van deze landen groeien en ze lopen vaak een groter risico om te maken te krijgen met de gevolgen van klimaatverandering. Deze schulden en klimaatrisico’s zorgen ervoor dat de landen minder geld kunnen lenen, waardoor het moeilijker voor ze wordt om het hoofd te bieden aan dreigende klimaatrisico’s en zich tegelijkertijd te herstellen van de pandemie.

Om ervoor te zorgen dat landen wereldwijd klimaatbestendig kunnen herstellen van de coronapandemie en de economische crisis, is het daarom belangrijk dat er geld naar ontwikkelingshulp gaat, schuldenlasten worden verlicht en steun voor landen gekoppeld wordt aan klimaatrisico’s. Bovendien moet de data over klimaatrisico’s veel beter worden en breder beschikbaar zijn, staat in het rapport. 

Lees verder op H2O-netwerk.