Douchen en de wc doorspoelen met drinkwater: kan dat ook anders?

Korter douchen, de tuin niet sproeien en zwembadjes niet vullen: drinkwaterbedrijven roepen Nederlanders op zuinig te zijn met drinkwater vanwege de grote vraag op dit moment. Toch spoelen we iedere dag liters kraanwater door de wc en douchen we er ook mee. Kan dat niet anders?

kindje houdt handjes onder de kraan

Nee, zo stelt Vewin, de vereniging van drinkwaterbedrijven in Nederland. Er is jaren geleden geëxperimenteerd met het gebruik van zogeheten huishoudwater. Dit water is niet geschikt om te drinken, maar wel schoon genoeg voor wc en wasmachine. Denk bijvoorbeeld aan water uit de rivier dat niet zo grondig is gezuiverd als drinkwater.

Virussen

Douchen kan hiermee sowieso niet, omdat het risico op maagdarminfecties veroorzaakt door virussen in het water te groot is. Hierdoor kan de volksgezondheid in gevaar komen. Tijdens het douchen kan namelijk een beetje van dit water worden gedronken of worden ingeademd.

Wat de wc doorspoelen met huishoudwater betreft: daar is zo’n twintig jaar geleden in verschillende nieuwbouwwijken mee geëxperimenteerd. Een daarvan was Leidsche Rijn in Utrecht. Voor we toekomen aan waarom dit experiment mislukte, moet je eerst even dit weten: drinkwater en huishoudwater mag absoluut niet met elkaar in aanraking komen. Daarom moeten twee verschillende waterleidingnetten worden aangelegd. In Leidsche Rijn ging dit niet helemaal goed en kwam er door verkeerde aansluitingen toch huishoudwater in het drinkwaternet terecht, waardoor mensen ziek werden.

Regenput in de tuin

Er zijn echter alternatieven. Roger heeft bijvoorbeeld een regenput in zijn tuin. Met het opgevangen regenwater spoelt hij de wc door, wast hij de auto en sproeit hij de tuin. 'Het blijft raar dat we in Nederland toiletten doorspoelen met drinkwater. Toen ik in een nieuwbouwwijk ging wonen, heb ik lang nagedacht en gerekend over hoe ik regenwater kon hergebruiken.' Het resultaat: een ondergrondse tank waarin 2750 liter past.

Lees het hele nieuwsbericht op de website van RTL Nieuws