Overtollig regenwater gebruiken om droogte tegen te gaan

Diverse partijen willen het overtollige regenwater dat de afgelopen dagen is gevallen op de Utrechtse Heuvelrug, gebruiken om de droogte tegen te gaan. Onder de naam Blauwe Agenda zijn afspraken gemaakt om problemen door watertekort én -overlast op de Utrechtse Heuvelrug aan te pakken.

Man fietst in de regen
Beeld: Richard van Elferen

Door de klimaatverandering is er steeds extremer weer. Langere periodes van hitte en droogte worden gevolgd door heftige regenbuien. Die zorgen voor problemen in de woonomgeving, in de natuur, bij de landbouw en voor de drinkwatervoorraad. De problemen zijn extra groot op de hooggelegen delen van de Utrechtse Heuvelrug, waar geen aanvoer van water mogelijk is.

Omleiden
De partijen zoeken naar slimme maatregelen. ‘Het verminderen van ontwateringsmiddelen’, aldus Almer Bolman, hydroloog bij het waterschap Vallei en Veluwe.‘Dat je slootjes niet meer aansluit op grotere afvoerwatergangen. Kunnen we die omleiden? En zorgen voor meer grondwater. We willen wat nuttigs doen met het water en het niet onderaan de bult laten wegstromen.’

Lees verder op de website van het AD.