West-Brabant test rioolwater op corona

Van West-Brabants rioolwater worden nu op zes locaties wekelijks monsters genomen voor het RIVM, dat zo de verspreiding van het corona-virus beter in beeld wil krijgen. "Mogelijk moeten we vanaf september zelfs dagelijks op al onze 17 zuiveringsinstallaties monsters nemen”, zegt Hans Mollen van waterschap Brabantse Delta.

Een vrouw giet met een pollepel bruin water in een glazen pot.
Beeld: Rob Engelaar ANP

"In ontlasting van mensen met corona zijn al sporen van het virus te vinden voordat ze klachten krijgen. Rioolwater levert het RIVM dus informatie op over gebieden waar corona oplaait, nog voor dit uit individuele tests blijkt”, vertelt Mollen, procestechnoloog bij Brabantse Delta dat het afvalwater van 1,1 miljoen gebruikers (inwoners en bedrijven) uit 21 West-Brabantse gemeenten zuivert.

"Die bemonstering zijn we in Kaatsheuvel en ook in Lage Zwaluwe wekelijks blijven doen”. Tot het RIVM vorige week opschaalde van 28 naar 80 locaties door het hele land.

Nu ook in Breda en Bath

In het werkgebied van Brabantse Delta wees het RIVM vier extra installaties aan. De grootste is die in het Zeeuwse Bath waar rioolwater van 400.000 inwoners uit Moerdijk, Roosendaal, Halderberge, Rucphen, Bergen op Zoom, Steenbergen Woensdrecht gezuiverd wordt. Ook de Bredase zuivering Nieuwveer, voor 350.000 mensen rond Breda, Prinsenbeek en Etten-Leur is nu een testlocatie, evenals de kleine locaties Putte en Riel.

"Bij die zes plekken samen passeert 80 procent van al ons afvalwater”, schat Mollen. "Maar het RIVM wil vanaf september bij alle 325 zuiveringsinstallaties in Nederland, dus ook alle 17 in West-Brabant, elke dag een monster laten nemen. Technisch gezien kan dat, maar het kost veel meer mensuren en kilometers. Dus schrok de Unie van Waterschappen wel even. Er is nu overleg met het RIVM over de aanpak en de kosten”.

Scheppen met een pollepel

Voor een watermonster sluist een apparaat gedurende 24 uur automatisch van elke 100 kuub rioolwater enkele milliliters naar een vat, waar aan het eind van de dag dan 20 à 25 liter in zit. "Daarna wordt het handwerk, onze medewerkers scheppen met een pollepel water uit dat vat en doen dat via een trechter in een literfles die door de een RIVM-koerier wordt opgehaald".

Lees het hele artikel hier.