Dreiging landelijk watertekort voorbij, maar grond nog steeds te droog

Door de vele regen van de afgelopen weken zijn de grondwaterstanden enigszins hersteld. Daardoor er is niet langer sprake van een dreigend landelijk watertekort. Dat staat in de achtste droogtemonitor van dit jaar, opgesteld door de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW).

Stuk weiland wordt op verschillende plekken besproeid met waterinstallaties terwijl een tractor langs rijdt
Beeld: Rob Poelenjee

Hoewel het neerslagtekort iets is afgenomen, is het nog steeds groot. Dit voorjaar was extreem droog, waardoor het tekort hard opliep. De laatste weken is het iets afgenomen, maar de grond is nog steeds droger dan in de 5 procent droogste jaren.

Lees verder op de website van de NOS en bekijk de animatie die RWS maakte van de droogte-update  van week 28.