Kabinet werkt aan escalatiesysteem drinkwaterbeperking

Het kabinet werkt aan een noodmaatregel om bij extreme droogte onze drinkwatervoorziening in stappen te kunnen inperken. Eind vorig jaar heeft het RIVM al een aanzet gegeven voor een ‘escalatiesysteem drinkwaterbeperking’.

kindje houdt handjes onder de kraan

Zo’n systeem bestaat uit vier fases. In de normale situatie (fase 1) zijn er geen beperkingen. In de ‘waakzaamheidsfase’ (fase 2) worden burgers en bedrijven opgeroepen om drinkwater te besparen. Vanaf de alarmtoestand (fase 3) zijn bepaalde handelingen niet meer toegestaan, zoals de tuin besproeien of het privézwembad vullen. In een crisissituatie (fase 4) mag drinkwater alleen worden gebruikt voor consumptie en hygiëne.

‘Dit systeem is bedoeld voor noodsituaties’, zegt Van Nieuwenhuizen. ‘Er is nu geen aanleiding om zorgen te hebben over de drinkwatervoorziening. Alle bedrijven hebben nog voldoende capaciteit. Deze maatregel is vooral een voorschot op eventuele toekomstige tekorten door langdurige droogte.’

Lees verder op de website van het AD.