Spoel leidingen door om legionellabesmetting te voorkomen

Door de coronacrisis worden veel gebouwen momenteel niet tot nauwelijks gebruikt. Dit betekent ook dat het kraanwater in deze gebouwen lange tijd stilstaat. Zeker bij warme temperaturen vergroot dit de kans op de groei van legionellabacteriën in het water. Drinkwaterbedrijven adviseren gebouwbeheerders dan ook om de leidingen goed door te spoelen voor ze deze weer in gebruik nemen.

Een kraan waar een druppel aan hangt.

Legionellapreventie

Het kraanwater in bijvoorbeeld scholen, kantoren of horecagelegenheden wordt op dit moment (bijna) niet gebruikt. Dit vergroot de kans op de groei van legionallabacteriën in drink- en bluswaterinstallaties. Een legionellabesmetting kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Daarom adviseren drinkwaterbedrijven de beheerders van deze gebouwen om hun legionellapreventieplan goed uit te voeren. Ook bedrijven die geen (verplicht) legionellapreventieplan hebben, worden geadviseerd om de leidingen goed door te spoelen voor ze weer in gebruik te nemen.

Hoe lang doorspoelen?

Open alle koud- en warmwater kranen en laat het water een minuut rustig stromen. Voor gebouwen met grotere waterinstallaties (langere leidingen) is het verstandig om de kraan twee minuten te laten lopen. Let op dat het water niet vernevelt. Na een à twee minuten zijn de leidingen goed doorgespoeld en is het water geschikt voor consumptie.

Tip: Vang het doorgespoelde water op en gebruik het bijvoorbeeld om de plantjes water te geven!

Lees het hele bericht op het drinkwaterplatform en lees meer over legionellapreventie op de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport.