Waarom dreigt er nu alweer een watertekort?

De grondwaterstanden waren eindelijk weer op peil na 2 extreem droge jaren. Resultaat van een extreem natte winter. Toch zitten we anderhalve maand later alsnog met een razendsnelle daling van het grondwaterpeil waardoor droogte en watertekort wederom dreigen. Hoe kan dat?

Sproeiers die het veld aan het beregenen zijn
Beeld: Rob Poelenjee

‘In februari viel er ongelofelijk veel neerslag, maar die maand is opgevolgd door een periode van extreme droogte’, vertelt ecohydroloog Flip Witte, die voor ‘droge’ provincies als Gelderland en Overijssel de snelle schommelingen van het grondwaterpeil onderzoekt. ‘Naast droog was het ook nog eens erg zonnig, met veel droge lucht. Het watertekort neemt dan snel toe’

Van zes weken geen regen komen we toch niet direct in de problemen?

‘Het kan heel snel gaan. Maar we denken dat er meer aan de hand is. De snelle daling van het grondwaterpeil wordt mogelijk niet alleen door een gebrek aan regen veroorzaakt. We denken dat dit ook een effect is van de twee extreem droge jaren 2018 en 2019. De droogte plant zich als het ware voort naar diepere ondergronden, waardoor het bovenste water sneller zakt naar onder.’

Lees het hele bericht op de website van PZC.