Kinderen om hulp gevraagd voor weren van Waterwolf

Hoe houden we de Waterwolf weg uit Haarlemmermeer? Haarlemmermeermuseum De Cruquius vraagt aan kinderen uit heel Nederland om met creatieve oplossingen te komen. Het museum bundelt alle antwoorden in een Watergroet die in het bijzijn van alle kinderen wordt ingegraven in de vloer van Gemaal De Cruquius. Ons Water interviewde Geertje van Emmerik, communicatiemedewerker van het museum, over deze bijzondere activiteit.

 

Water in de vorm van een wolf

Ze vertelde het ooit aan haar dochter van 11. ‘Het spannende aan hier wonen is dat we beneden zeeniveau wonen en dus een overstroming kunnen krijgen. Daarop moeten we goed voorbereid zijn. Dat betekent flessen water opslaan op zolder, evenals een opblaasbaar bootje en zilveren dekens.’  Hoewel nuchter vertelt, zag ze paniek in de ogen van haar dochter. ‘Dat is absoluut niet wat je wil’, zegt Geertje. Daarom is de insteek van deze activiteit positief. We geven kinderen een instrument in handen om er constructief mee bezig te zijn, te kijken waar de kansen liggen.’

Baas van het water

De Waterwolf was ooit een gevaarlijk meer dat dorpen overstroomde en de landbouwgronden van Amsterdam, Haarlem en Leiden bedreigden. Daar kwam een eind aan door 3 stoomgemalen, waaronder Gemaal de Cruquius, die het meer in 3 jaar tijd droog pompten. Er ontstond nieuw land 4,5 meter onder zeeniveau. Maar nu zijn er nieuwe uitdagingen, zoals de stijgende zeespiegel, verzilting van de polder en het opvangen van water na grote regenbuien. Uitdagingen waardoor we goed moeten nadenken hoe we de Waterwolf op afstand kunnen houden.

Dat doen de kinderen niet voor niets. Geertje: ‘Naast dat we alle oplossingen in een tijdscapsule ingraven in de vloer van het gemaal, overhandigen we ook een kopie aan het Hoogheemraadschap van Rijnland, ‘de baas van het water’. Het Hoogheemraadschap kan weer wijze lessen trekken uit de creatieve oplossingen waar de kinderen mee komen.’

Tekening van een kind, van wolken, dijken en water.

Onder water wonen

En kan Geertje al een tipje van de sluier geven welke ideeën kinderen hebben? ‘We zien dat ze veel vertrouwen hebben in hele hoge dijken en in een terpenlandschap. Maar soms wordt er ook compleet in een andere richting gedacht. Denk aan onder water wonen, met auto’s die onder water rijden en huizen die tijdelijk onder water kunnen staan.’

Mooie ideeën die niet alleen ondergronds, maar ook bovengronds een plekje krijgen. Geertje: ‘Nadat we de Watergroet hebben ingegraven willen we alle oplossingen tijdelijk tentoonstellen in ons museum. Bovendien mag iedereen die iets instuurt, het museum gratis bezoeken.’

Meer weten en meedoen? Kijk op de website van Haarlemmermuseum de Cruquius.*

*De tentoonstelling van kindertekeningen ‘Watergroet aan de Waterwolf’ is te zien als het museum heropent. Dan zal ook de tijdscapsule worden ingegraven in de vloer van het gemaal. Dit vindt waarschijnlijk plaats in juni.