Zuiveren Rijnwater tot drinkwater gaat steeds moeizamer

In Nederland drinken vijf miljoen mensen kraanwater afkomstig uit de Rijn. Maar door de verslechterde waterkwaliteit van de rivier de afgelopen 20 jaar kost het drinkwaterbedrijven steeds meer moeite om drinkwater van het rivierwater te maken.

Containerschip over rivier de Waal
Beeld: Tineke Dijkstra

Ondanks de zorgen van de drinkwaterbedrijven is het water uit de kraan niet slechter geworden, zegt Gerard Stroomberg van RIWA, de vereniging van rivierwaterbedrijven. ‘Dat is veilig. We zuiveren het totdat het gezond en schoon is. Maar dat kost ons steeds meer moeite.’

Afvalstoffen en medicijnresten
De meeste problemen voor de drinkwaterbedrijven vormen afvalstoffen uit de chemische industrie en medicijnresten. ‘Bedrijven in het Ruhrgebied krijgen vergunningen om die stoffen in de Rijn te lozen. Dat moeten wij er daarna weer uit halen’, zegt Stroomberg. Medicijnresten worden uitgeplast en komen via het rioolwater in de Rijn terecht, maar er zijn ook mensen die ongebruikte pillen door de wc spoelen.

Nieuwe afspraken
Vandaag kwamen de ministers van de landen waar de Rijn doorheen stroomt in Amsterdam bijeen om nieuwe afspraken te maken.

Lees meer