Vrees voor tekort aan drinkwater uit rivier de Maas

Rivierwaterbedrijven rond de Maas maken zich zorgen over een dreigend tekort aan drinkwater uit de rivier. Dat staat in het jaarrapport van RIWA-Maas. De rivier is een bron van kraanwater voor zo'n zeven miljoen mensen in Nederland en België. In Nederland krijgen de provincies Zuid-Holland, Zeeland en Limburg drinkwater uit de Maas.

Luchtfoto van graafmachines die langs de oever van de Maas aan het werk zijn.
Beeld: Ivo Vrancken

In droge periodes stroomt er te weinig water door de Maas, terwijl de vraag vanuit verschillende sectoren toeneemt. Hierdoor kan een tekort aan drinkwater ontstaan. Droogtemaatregelen die landen stroomopwaarts nemen, verergeren de problemen rond de rivier. Hierdoor staat de wateraanvoer vanuit de Roer in Duitsland - een voor Nederland belangrijke zijrivier - onder druk. Mogelijk stroomt in de toekomst minder water vanuit Duitsland naar de Maas. RIWA-Maas pleit daarom voor grensoverschrijdend overleg over een waterverdeling tussen de landen. Nu gebeurt dat alleen met België.

Lees hier het jaarrapport van RIWA-Maas