Waarom de heide paars kleurt en er toch een droogteprobleem blijft

Het was onlangs volop in de media: de weelderige paarse deken over de heidegebieden in ons land. De bloemenpracht betekent echter nog niet dat de natuur allang is hersteld van de droogte, waarschuwen boswachters. ‘De struikheide heeft maar weinig nodig; een beetje regen is al genoeg’, aldus boswachter Ellen Luijks van de Mookerhei.

Beeld: Bart van Vliet

De boswachters maken zich zorgen over de gevolgen van de langdurige droogte. Door de regenbuien van de afgelopen weken vergeten mensen al snel dat de natuur ook nu nog gort- en gortdroog is. De berken en eiken staan er echt slecht bij, ook zie je flinke bruingrijze plekken tussen de struikheide. Het kan nog jaren duren voordat we de achterstand door droogte van de afgelopen anderhalf jaar weer te boven zijn, aldus Luijks.

Voorlopig is het nog genieten van de paarse heide: wandelroutes staan op deze website.