Libellen laten hoge waterkwaliteit in Noorderdiepzone zien

In het pas geopende natuur- en recreatiegebied Noorderdiepzone in Dordrecht ontpopt de natuur zich in razend tempo. Er nog geen onderzoek gedaan naar de exacte kwaliteit van het water, maar ‘de natuur liegt niet’, aldus boswachter Jacques van der Neut. Zo zijn er volgens hem al tientallen libellensoorten in het gebied te vinden.

Op een waterplas met aan weerszijden riet, varen twee bootjes.

Dat het water schoon is, is eigenlijk niet echt een verassing. In dit nieuwe natuurgebied is het watersysteem zo gemaakt dat het compleet gescheiden is van het water in de stad en het aangrenzende landbouwgebied. Het water wordt door een speciale pomp vanuit grote rivieren het natuurgebied ingeleid. Nu is het water in de grote rivieren verre van schoon. Daarom wordt het eerst naar een bezinkvijver geleid, waar alle troep naar de bodem kan zakken.

Wil je meer lezen over het nieuwe natuur- en recreatiegebied Noorderdiepzone, of over hun manier van water zuiveren? Lees hier het hele artikel.