Nederlander wil klimaat redden met slimme emmers en een klein beetje water

Pieter Hoff reisde voor zijn tuindersbedrijf de hele wereld rond en hoorde klanten klagen over een tekort aan water. Dat vroeg volgens hem om een wereldwijde oplossing. HIj verkocht daarop zijn zaak en stortte zich volledig op de vraag: hoe kan ik zoveel mogelijk bomen kweken met zo min mogelijk water? De oplossing vond hij in een intelligente emmer.

Verdorde planten die in uitgedroogde aarde staan.
Beeld: Flip Franssen

Hoff demonstreert de emmer, graaft een kuil van zo'n 20 centimeter, plant daarin het boompje en zet de ronde bak - met een gat in het midden - eroverheen. Via een opening giet hij er water in; dat blijft “opgesloten” in de binnenkant. ‘Daarna graaf je ‘m in.’ Onderop zit een lontje. Op die manier geeft de box mondjesmaat water aan de wortels. Net voldoende voor de boom om niet dood te gaan, maar te weinig om te groeien. De wortels gaan door de droge aarde heen de diepte in, op zoek naar water.

Grotere overlevingskans

De emmer is volgens Hoff vooral geschikt voor plekken die ooit vruchtbaar waren, maar door de mens verwoest zijn. Extreem hete gebieden waar een tekort is aan water. Met het water dat je normaal gebruikt voor één boom, kun je volgens de uitvinder dankzij de slimme emmer 7500 bomen planten met een grotere overlevingskans. Veel kwekers en telers gebruiken de druppeltechniek: een slangetje geeft de planten langzaam water, ooit bedacht om juist verspilling tegen te gaan. Hoff ontdekte echter dat de wortels met deze methode niet dieper de aarde ingaan, waar het water zit, maar naar de oppervlakte groeien. ‘Stopt de waterpomp, dan gaan alle bomen dood.’

CO2-uitstoot compenseren

Inmiddels zijn er wereldwijd 300.000 van de slimme emmer verkocht. En van de papieren variant 12.500 stuks. Ingegraven door kleine boeren, grote ondernemingen en overheden wereldwijd. Hoff droomt ervan zo alle 2 miljard hectare grond die door de mens verwoest is, te beplanten. ‘Daarmee compenseren we precies de C02-uitstoot in onze atmosfeer.’

Lees het interview met Pieter Hoff op Bndestem.nl