Ontwerpers bedenken nieuwe ideeën tegen wateroverlast

Wat betekent extreem weer voor het dagelijks leven van mensen? Met die vraag in gedachten zijn in Limburg en Noord-Brabant samen met ontwerpers nieuwe ideeën bedacht om bewoners bewust te maken van bijvoorbeeld de invloed van extreme regenval op hun leefomgeving en hoe ze zelf wateroverlast kunnen voorkomen. Alle ideeën en opgedane ervaringen staan in het boekje Design Thinking & extreem weer dat onlangs is verschenen.

Een tuin vol met tegels.

Het project is ruim twee jaar geleden gestart en de ontwikkelde concepten en ideeën zijn meteen in de praktijk met bewoners van de gemeenten Boxmeer, Breda, Eindhoven, Halderberge en Peel en Maas getest. Zo is in Boxmeer onder de naam Kwekerij midden op de bouwplaats van een nieuwbouwproject een groene inspiratietuin ingericht. De invalshoek van dit idee was ‘maak het makkelijk’. NIeuwe bewoners konden in deze inspiratietuin planten en struiken adopteren en later in hun eigen tuin een plekje geven. Zo gingen ze alvast nadenken over de inrichting van hun tuin op een moment dat ze vooral met de inrichting van het huis zelf bezig waren. Met als resultaat: minder tegels in de tuin, water dat beter wegzakt en in de toekomst minder wateroverlast.

Meer voorbeelden lezen? Op de site van de provincie Noord-Brabant staat wat u zelf kunt doen. Op deze site staat een digitale versie van het boekje Design Thinking & extreem weer.