Groene gevel tegen wateroverlast in stad

Wat kunnen we doen om het overtallige water in de steden op te vangen en wateroverlast te beperken? One World sprak met adviseur en bodemdeskundige Harry Boerma van de gemeente Utrecht over wat stedelingen zelf kunnen doen om wateroverlast te voorkomen. En hoe de gemeente dat stimuleert.

Gemeenten kennen allerlei subsidieregelingen om groen gedrag van hun burgers te stimuleren. Zo konden inwoners van Utrecht vorig jaar gratis planten halen bij deelnemende tuincentra. Planten, gazon en groene heggen houden namelijk schoon hemelwater vast.

Strook planten

Een andere manier om te vergroenen, is het aanleggen van geveltuinen: een strook planten tegen de gevel van je huis. Ook geschikt voor mensen znder tuin om op een simpele manier overtollig regenwater vast te houden. Sommige gemeenten, zoals Utrecht, subsidiƫren geveltuinen ter grootte van twee stoeptegels. Zo vang je niet alleen hemelwater op, maar ook fijnstof. Om het bewoners makkerlijker te maken, haalt de gemeente deze overtollige stoeptegels gratis op.

Meer informatie staat op de website van oneworld.