Blue Deal van start

Op 8 april is in Theater De Nieuwe Regentes in Den Haag Blue Deal gestart. Dit programma loopt tot 2030 en heeft één duidelijk doel: 20 miljoen mensen in 40 stroomgebieden wereldwijs helpen aan schoon, voldoende en veilig water.

In Blue Deal werken Nederlandse waerschappen en de ministeries van Buitenlandse Zaken (BuZa) en Infrastructuur en Water (IenW) samen aan projecten die het waterbeheer stap voor stap beter op orde brengen. Volgens wateradviseur Maarten Gischler an BuZa heeft Nederland een dijk van een reputatie op watergebied. Áls ergens ter wereld een overstroming is, zegt men al gauw: 'let's call the Dutch.'

Hans Pieper, dijkgraaf van Waterschap Rijn en IJssel kan daarover meepraten. 'Wij ontvangen jaarlijks meer dan 200 buitenlandse delegaties. Die willen vooral weten hoe wij onze watertaken organiseren. Onze waterschappers bestaan al 900 jaar en zijn uniek in de wereld.'

Een voorbeeld is de samenwerking met de Indonesische kustplaats Semarang, die geleidelijk onder zeeniveau raakt. Met Nederlandse hulp hebben het Indonesische ministerie van Publieke Werken en de gemeente Semarang een polder gemaakt met dijken en gemalen.

Meer informatie