Hoogheemraadschap Delfland wil watervervuiler via eDNA opsporen

Hoogheemraadschap van Delfland onderzoekt of ze met eDNA de bron van een lozing of lekkage in het oppervlaktewater kan opsporen. Het waterschap gebruikt deze enironmental DNA-methode al bij reguliere controles. Als de vervuilingsbron bekend is, kan het waterschap met de betreffende onderneming herhaling voorkomen.

Kassen die langs een sloot staan.
Beeld: Rob Poelenjee

De toepassing van eDNA-technieken in het waterbeheer wint snel aan populariteit. Waterschappen sporen sinds 2016 via eDNA naar dieren, planten en bacteriƫn in het water. En KWR ontwikkelde de NL-Vispopulatiescan. Met deze scan kun je DNA-sporen in het water analyseren en zo ontdekken welke vissoorten er zijn. Het is dan niet meer nodig om vissen te vangen en te tellen.

Lees meer over watervervuilers via DNA opsporen in het vakblad Hortipoint.