Amersfoort Europese proeftuin waterbeheer

Amersfoort is een van de drie Europese steden waar het vierjarige EU-project SCOREwater plaatsvindt. Overheden en bedrijven doen hier met slimme technologie onderzoek naar effectiever waterbeheer. De andere twee steden zijn Göteborg en Barcelona. Dat meldt het Algemeen Dagblad

De haven bij Amersfoort.

SCOREwater draait om de centrale vraag hoe je wateroverlast en watertekort in de toekomst beter kunt managen. Elke stad heeft daarbij zijn eigen specifieke onderzoeken. In Amersfoort zijn dat het Stationsgebied en de wijk Schothorst. Amersfoort gebruikt de onderzoeksgegevens om de wijken beter bestand te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Hittestress en overstromingen

Extreem weer kan in steden leiden tot hittestress, watertekort of overstromingen. Zo liep bij Station Schothorst in september 2018 nog een tunnel onder water. Dat leverde gevaarlijke situaties op. De gemeente wil onder meer met meer groen de wateroverlast tegengaan die hier na zware regenval ontstaat. Meer groen vermindert bovendien in warme perioden de hittestress in deze hoogbouwomgeving en geeft de stad een groener entree. In Schothorst voert de gemeente diverse onderzoeken waar ook burgerinitiatieven bij worden betrokken.