Battle of the beach

Voor de zesde keer op rij organiseren waterschappen, provincies en gemeenten op 1 juli de Battle of the Beach. Op verschillende locaties aan de kust strijden kinderen uit groep 6 tegen elkaar en tegen het opkomende water. De groep met de beste bescherming voor hun zandkasteel wint de Battle of the Beach trofee.

Battle op het strand

Tijdens de Battle strijden kinderen in groepjes van 10 op het strand tegen de opkomende vloed. Zij maken een zandkasteel met daaromheen dijken of geulen om het water tegen te houden. Zodra het water opkomt wordt het bouwen gestaakt en is het wachten tot alle kastelen zijn weggevaagd. In drie categorieën zijn prijzen te winnen: het sterkste zandkasteel, het mooiste zandkasteel en de meest creatieve samenwerking. Kinderen krijgen op het strand hun attributen voor de wedstrijd uitgereikt en hoofdsponsor Van Oord geeft alle deelnemers nog een leuke gadget mee naar huis.

Locaties

Op verschillende locaties in Nederland wordt op 1 juli 2019 het startsein gegeven voor de Battle. Hieronder vindt u een overzicht van de locaties die dit jaar meedoen. Vanwege de getijden kan het startschot op een ander tijdstip plaatsvinden. Op de volgende data en locaties gaat de Battle van start:

  • 1 juli: Hoogheemraadschap Rijnland en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht – Strand bij Langevelderslag.
  • 1 juli: Provincie Zuid-Holland, Waterschap Delfland en Gemeente Westland – locatie Monster, bij strandopgang Molenslag.
  • 12 september: Waterschap Scheldestromen – Zuiderstrand in Westkapelle.

Educatieles op school

Voorafgaand aan de Battle krijgen kinderen een gastles op school van een medewerker uit de watersector. Tijdens het event brengen de kinderen in de praktijk wat ze hebben geleerd en bouwen ze hun eigen waterkering. Dat kan natuurlijk het beste op het strand, waar ze de werking van het water echt zien!

Waterbewust

De Battle of the Beach laat kinderen ervaren hoe belangrijk de strijd tegen ons water is en hoe waterschappen ons land beschermen. Kinderen zijn zich er vaak niet van bewust dat een groot deel van Nederland onder de zeespiegel ligt en dat we ons met dijken beschermen tegen het water. Nederland is goed beschermd en toch kwetsbaar. Maar liefst 60 procent van ons land kan overstromen. Door op een sportieve en educatieve manier uit te leggen hoe de bescherming tegen het water werkt, willen waterschappen, provincie, rijksoverheid en bedrijven uit de watersector zoals baggerbedrijf Van Oord, kinderen bewust maken van het leven onder de zeespiegel.

Voor scholen

Bent u een vertegenwoordiger van een school en zou u graag met uw groep 6 mee willen doen aan Battle of the Beach? Stuur dan een email naar battleofthebeach@waternet.nl. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.