Er hangt een rioollucht in huis

Vaak is deze stank het eerste teken dat er problemen zijn met de riolering. Probeer te achterhalen waar de putlucht vandaan komt, zodat je het probleem kunt oplossen. Door de rioollucht kan je last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid of andere gezondheidsklachten. Als er vochtproblemen in je kelder of kruipruimte zijn, kan dit leiden tot schimmels en zwammen, wat ook niet best is voor je gezondheid. 

Putlucht in de badkamer

Komt de geur uit de badkamer? Dan kan er iets aan de hand zijn met de afvoer van de wastafel, douche of het bad. Vaak kun je dit probleem zelf oplossen door de sifon open te draaien en van binnen schoon te maken. Soms moet je de leiding ontstoppen met een 'plopper' of een ontstoppingsveer. Pas op met chemische middelen. Ze kunnen je leiding aantasten en problemen veroorzaken in de rioolwaterzuiveringsinstallatie. In ernstige gevallen kun je het beste een loodgieter of ontstoppingsbedrijf om advies vragen. Lees meer over het oplossen van een verstopping in de afvoer.

Problemen met het stankslot

Een andere mogelijke oorzaak van de rioollucht is dat het stankslot niet goed meer werkt. Andere benamingen voor een stankslot zijn een waterslot, zwanenhals of sifon. Het stankslot zorgt er met een waterbarrière voor dat de rioollucht niet het huis binnenkomt. Het stankslot kan droog komen te staan, als bijvoorbeeld de wastafel of douche enige tijd niet is gebruikt. Dit probleem is gemakkelijk te verhelpen door simpelweg weer water in de afvoer te laten lopen.

Rioolucht in het hele huis

Hangt de putlucht in het hele huis? Dan is er misschien iets mis met de ontluchting van het toilet, van de kruipruimte of de kelder. Een andere mogelijkheid is dat de riolering onder de woning verstopt zit, lekt of niet goed ontlucht wordt. Ook een bubbelende, borrelende afvoer kan wijzen op problemen met de ontluchting.

Slechte ontluchting van het riool

Als water het riool in loopt, moet er lucht uit. Soms geeft dat stank. Daarom moet het riool in je huis luchtdicht zijn en moet er op het dak van je huis een ontluchtingspijp staan. Zorg ervoor dat het einde van de ontluchtingspijp niet te dicht in de buurt van een dakraam of dakkapel staat, anders komt de stank je huis binnen. 

Wie is verantwoordelijk voor problemen met het riool?

Je bent zelf verantwoordelijk voor alle rioolvoorzieningen in je huis tot en met de aansluiting op het riool. Vanaf dat punt neemt de gemeente het over. In de meeste gevallen moet je problemen met het riool dus zelf oplossen. Een loodgieter, rioolspecialist of ontstoppingsspecialist kan hier in de meeste gevallen bij helpen. Werken je eigen inspanningen niet? Of ligt de oorzaak duidelijk bij het netwerk van buizen en pompen (bijvoorbeeld als er net werkzaamheden in de straat zijn geweest)? Dan kun je een melding doen en je gemeente vragen om het probleem te verhelpen.