Kan ik ziek worden door zwemmen in natuurwater?

Bij mooi zomerweer is het verleidelijk om een duik te nemen in open water. Juist als het warm is, vormt natuurwater echter ook een bron van ziekteverwekkers, die verschillende lichamelijke klachten kunnen opleveren. De belangrijkste verschijnselen waar je op moet letten als je gaat zwemmen in het open water zijn zwemmersjeuk, botulisme en blauwalg. Maar ook Cryptosporidium en de Ziekte van Weill komen wel eens voor. Lees hier hoe je bepaalt waar je veilig kunt zwemmen.

Ziekteverwekkers

Zwemmersjeuk

Bij zwemmersjeuk krijg je rode vlekjes op je huid na het zwemmen in natuurwater. Lees meer over zwemmersjeuk.

Botulisme

Botulisme is een besmettelijke vorm van voedselvergifiting die niet vaak voorkomt, maar wel gevaarlijk is. Lees meer over botulisme.

Blauwalg

Blauwalgen zijn bacteriën waar je als zwemmer en watersporter ziek van kunt worden. Lees meer over blauwalg.

Cryptosporidium

Cryptosporidium is een parasiet die diarree veroorzaakt. De parasiet kan via andere mensen, maar ook via uitwerpselen van dieren in het water terechtkomen. Wanneer een zwemmer water binnenkrijgt, treedt het risico van besmetting op. Raadpleeg de huisarts bij aanhoudende klachten.

Ziekte van Weil

Een weinig voorkomende, maar mogelijk ernstig verlopende ziekte, is de ziekte van Weil. Deze komt onder andere voor bij ratten en komt door hun urine in het water terecht. Als je daarin zwemt, kan de bacterie via de slijmvliezen of huidwondjes in het menselijk lichaam binnendringen. Besmetting kan ook via honden optreden, als die niet zijn gevaccineerd. Het ziektebeeld wisselt van een nauwelijks merkbare infectie zonder ziekteverschijnselen tot een zeer ernstige aandoening, die gepaard kan gaan met hoge koorts, bloedingen en stoornissen aan milt, lever en nieren.

Klachten of vragen over zwemwater?

Als je na het zwemmen in natuurwater ziek bent geworden of als je een vraag hebt over zwemmen in natuurwater, kun je dit via de zwemwatertelefoon melden. Op www.zwemwater.nl vind je de telefoonnummers per provincie. Twijfel je waar je klacht of melding thuishoort? Kijk hier bij welke waterbeheerder je je melding kunt doen.