AdaptOurWorld: de social-media campagne om het gesprek rondom klimaatadaptatie aan te wakkeren

Er moet snel meer werk worden gemaakt van het versterken van kwetsbare gebieden wereldwijd tegen weersextremen als gevolg van het veranderende klimaat. Die conclusie staat in het flagship rapport van de Global Commission on Adaptation dat vandaag is gepresenteerd.

Jaarlijks vallen wereldwijd steeds meer slachtoffers door extreem weer zoals hitte, droogte en wateroverlast, zo stelt het rapport. Bovendien bedraagt de schade door overstromingen elk jaar 66 miljard euro. De GCA wil daarom meer investeringen in een omgeving en infrastructuur die (beter) voorbereid zijn op weersextremen.

Niet of-of maar en-en

‘De belangrijkste conclusie van dit rapport is dat je ziet dat er wereldwijd ontzettend veel geïnvesteerd moet worden, om grotere rampen met nog veel hogere kosten te voorkomen’, zegt minister Van Nieuwenhuizen tegen de NOS. ‘Het is belangrijk dat landen niet alleen hun uitstoot van broeikasgassen aanpakken, maar zich ook beter voorbereiden op de veranderingen die sowieso zullen optreden.’

‘Het is niet of-of, maar en-en. Want de extreme buien die waren voorspeld voor 2050 vallen nu al. Dus we hebben nu al overlast van water en droogte die we moeten aanpakken, en dat geldt voor de hele wereld. Niet alleen kunnen andere landen veel van Nederland leren, als het gaat om waterbeheersing, ook ons land kan nog wel wat tips gebruiken. Bijvoorbeeld als het om omgaan met droogte gaat.

  • Lees hier het bericht dat het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hierover publiceerde.

  • Lees hier het hele rapport van de Global Commission On Adaptation.